Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VTG

Vladimír054

17. 2. 2008 13:36
Ano

Taky jsem pro většinový volební systém, pro jednomandátové obvody.

0 0
možnosti

Jiří

14. 2. 2008 9:20
Pamatuju dobu komunismu

V rámci kandidátky národni fronty byly zastoupeny i další strany - lidovci, socialistická strana. Fakticky vše řídila ksč. Nerozhodoval vláda a prezident, ale generální tajemník ksč.

KOmunisti kdysi získali 40% ve volbách. Pak válcovali ostatní strany, únorový puč byl pouze posbíráním zbytků a odhozením demokratické fasády, demokracie uvnitř už dávno nebyla.

Za první republiky tu byl čistý poměrný systém, žádný hlas nepropadl - pokud stačil ke zvolení aspo%n 1 poslance. Vlády se střídali tak po roce, a republika fungovala.

0 0
možnosti

Jiří

14. 2. 2008 9:17
Přímá volba prezidenta - to je většinový systém

Pokud by se volil přímo, nešlo by o jiného, než systém většinový. Pokud by prezident i jmenoval premiéra (dle svého rozhodnutí, parlament by neschvaloval), čí přímo řídil vládu, byla by vláda stabilní po volební období.

Zákonodárci by tak mohli být voleni čiště poměrným systém. Bez klauzují 5% a různých zaokrkouhlení dle větš. systému. Přeběhlík či dva poslanci pidi strany by těžko změnili nějaký zákon.

Tj stačilo by většinově zvolit premiéra či prezidenta - přímo občany. Dohadování o zákonech by byla dál.

Je špatný systém, kdy 30% lidí chce nějakou stranu, dalších 5% jí volí jako volitelnou alternativu, i když by volili jina (aby hlas "nepropadl"). Z toho se získá 40% mandátů, pak se získá koalice - za min. křesla nám malé strany vše odsouhlasí. Takže 30% menšina má téměř 100% rozhodování, zbytek 70% převálcuje. V nepodstatných věcech nějakých 10% nechá koal. partnerům, ale zásadní věci si rozhodne sama. To je demokracie!

0 0
možnosti
JS

ikaika

13. 2. 2008 19:16
Národu který

od dob rozpadu OF, volí tak aby to skončilo remízou, a v parlamentu byla minimálně jedna ministrana vnucovat většinový volební systém je absurdníRv

0 0
možnosti

Rob J.H.

13. 2. 2008 16:44
spravedlnost

Většinový systém, ať je jaký je, je především spravedlivý - každý má přesně to, co vyhrál. Nestane se, aby se dostal do parlamentu díky stranické kandidátce Cyril Svoboda, který u sebe prohrál na plné čáře, na úkor "neznámého lidovce", který získal pro stranu body někde na venkově.

Není pravda, že to "zabetonuje" dvě strany a nikoho nového nepustí do politiky - v minulých volbách ve Velké Británii například průrazný jednotlivec porazil ve svém obvodu jak labouristy, tak konzervativce.

A když "zděšený občan" volá po nových tvářích a nových stranách - to je sranda, nebo to opravdu pořád někdo může myslet vážně? "Nové" strany jsou většinou strany recyklantů a "noví" lidé jsou tam asi jako je "nový" Bursík. Řeči o "čisté novosti" pořád svědčí o tom, jak lumpové dokáží zneužívat naivky a vysvětlují, proč naivkové volí lumpy - stačí k tomu pár keců o mravnosti a o všem "novém"...

0 0
možnosti

skopek

13. 2. 2008 17:07
Re: spravedlnost

Nejste vy poslanec jedné z těch velkých stran?

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

13. 2. 2008 16:30
hloupost

Vetsinovy system by u nas zabetonoval dve statostrany a to by byl pro tuto zemi naprosty konec. Zdejsi politika potrebuje nove tvare a nove strany, ne proflaknute zlodeje z dnesnich stran.

0 0
možnosti

skopek

13. 2. 2008 15:30
Myslím,

že jsme spolu o většinovém systému už někdy loni diskutovali. Vy si zkrátka přejete vládu jedné strany a z nějakého důvodu si myslíte, že to bude ODS. Abyste, ale  nezaplakal nad výdělkem.

0 0
možnosti

vládík

13. 2. 2008 15:34
Re: Myslím,

R^

0 0
možnosti
N

nepolitik

13. 2. 2008 15:05
Milý Davide, podle fotografie

jste asi neměl v roce 1990 volební právo, ale již tehdy jsem byl pro většinový systém, jímž byl tehdejší volební systém bolševiků. Stačilo, aby  místo jednotné kandidátky Národní fronty si v každém volebním obvodě postavila každá partaj svého kandidáta. Byl to systém většinový a jednokolový, ve kterém bral vítěz vše. Ovšem tehdejší nezkušení politici občanského fóra mě považovali za kryptobolševika a tvrdili, že to nebyl systém demokratický. Teprve mnozí z nich docházejí, že to byl systém velmi demokratický, pouze pokřivený jednotnou kandidátkou. Dnešní systém se dá velmi těžko změnit, protože na jeho změnu je potřeba třípětinová většina v obou komorách parlamentu a ta se dá jen těžko dohromady, protože ODS a ČSSD se z "principiálních" důvodů, i když by to pro obě partaje bylo výhodné, nedohodnou.

0 0
možnosti

Kirk

13. 2. 2008 14:50
Ja jsem naopak

pro system pomerny a to skutecne pomerny, ne ten paskvil, co mame ted.

0 0
možnosti

Vencast

13. 2. 2008 14:19
ANO

většinovému systému a i přímé volbě prezidenta . Aby bylo jasné kdo bvyhrál  třeba o jeden hlas . Ten by měl vládnout celé období !R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Ročník 1978.

Oblíbení blogeři: pánové R. J. Hřebíček, Binko a Kremlík.

Právě čtu István Bibó, Breviárium.