Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

kion1

4. 11. 2007 11:23
svatá pravda

Souhlasím a karmuji.

0 0
možnosti

Tomáš Fiala

1. 11. 2007 12:40
"Výnosná" biopaliva

Taky jsem byl zastáncem bio-zdrojů energií. Je-li to tak výnosná činnost prosím:

1) Vypěstujte řepku, nechte si z ní udělat naftu a tu si nechte. 2) Z prodeje té nafty uspokojujte své základní potřeby (jídlo, ošacení, bydlení) a prostřednictvím prodeje nebo použitím ve své technice ji uplatněte na vypěstování nové sklizně řepky. 3) Teprve to, co Vám zbude můžete prodat a máte zisk a můžete začít na novo...

Ekologickou zátěž radši nepočítat. Je-li to však tolik dobrý podnikatelský záměr, klidně Vám ho za korunu prodám. V severních Čechách je spousta neobdělané zemědělské půdy ležící ladem. Všichni ekologičtí blázni - máte volné pole působnosti...;-D

Je jasné, že teď jsou mi biopaliva k smíchu...

0 0
možnosti

buxus

1. 11. 2007 12:24
To xRocky

Ujasněme si jednu věc. Právo kritizovat nějaký stav má každý, tedy i ten co nezná lepší řešení.

Jak ze situace ven? První věc je jasná - razantní úspory. Představa, že někdy v budoucnosti, třeba pátek třináctého, najednou dojdou fosilní paliva je naivní. Tenhle proces bude trvat desetiletí. Konkrétně - víte kolik ropy zůstává v půměru ve vytěžených a opuštěných ložiscích? 60%. Další obrovské zásoby ropy jsou uloženy v kontinentálních šelfech a ropných břidlicích a píscích (Athabasca, Venezuela). Háček je v tom, že čerpání těchto zdrojů buderopu značně zdražovat. Dnes jsme na začátku tohoto období. Úspory tedy budou vynuceny ekonomicky - nikoliv politicky.

A k té termojaderné fúzi - ta by zrovna otázku pohonných hmot  zatím nevyřešila - elektřinu neumíme ve vozidlech efektivně skladovat.

0 0
možnosti

xRocky

1. 11. 2007 11:57
reseni

Jsem laik a tak nebudu polemizovat. Cetl jsem jine nazory od lidi nemene renomovanych s podstatne jinymi zavery. Ale kdyz uz tady pronasite tak plamennou kritiku, zkusil jste nekdy premyslet o tom jak z teto situace ven? Ja si treba myslim ze vseresici cil je zvladnuta termojaderna fuze, coz zrejme jsete nejakou dobu potrva - ale co do te doby pokud se naplni cerne scenare a fosilni paliva opravdu dojdou??

0 0
možnosti

buxus

1. 11. 2007 11:52
Karmuji

Tohle je názor, který opakuji dávno. Nejsem sociolog ani ekonomický analytik, ale fyzikální chemik, který pracoval dost dlouho v oblasti zpracování ropy a ropných výrobků.

Proto chci upozornit jen na jednu věc. Sečteme-li energii vloženou do výroby biopaliv a porovnáme-li ji s energií v podobě biopaliv získanou, pak v porovnatelném ekvivalentu je čistý zisk energie z celého cyklu velmi nízký. Musíme si uvědomit, že do celého cyklu se vkládá energie (motorová nafta) spotřebovaná zemědělskou technikou, pro výrobu hnojiv a pro finální konverzi zemědělských plodin na biopaliva. Emise škodlivin (nejenom NOx) související s výrobou biopaliv je nutné sečíst a přičíst k vyrobeným biopalivům. Energetický ekvivalent etanolu či řepkového oleje bude odpovídat za násobně vyšší emise než u energetický ekvivalent klasických PHM.

A to není vše - chceme-li vyrobit alespoň o trochu více energie než systém spotřebuje - musíme v zemědělství intenzívně používat umělá hnojiva a herbicidy/pesticidy.

0 0
možnosti
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Ročník 1978.

Oblíbení blogeři: pánové R. J. Hřebíček, Binko a Kremlík.

Právě čtu István Bibó, Breviárium.