Vilém Čok novátorem prodeje české hudby?

Můj letitý oblíbenec Vilém Čok (s kapelou ByPass) právě vrhl na trh nové CD s poetickým názvem Černoška s obrovskejma kozama a s cenzurovaným obalem. To by nebyla až tak zajímavá informace pro toho, pro koho není Čokova hudba až tak zajímavá. Zajímavý je ale způsob prodeje přes vlastní web s pomocí vlastního hudebního nakladatelství. Nové CD si můžete koupit ve fyzické podobě, ale také ve formátu MP3, zaplatit za něj můžete všemožnými způsoby, poslechnout si můžete ukázky všech skladeb a jsou tam různé formy bonusů.

Všeobecná krize hudebního průmyslu je dlouhodobá a zcela zřejmá.  V zemích s malým trhem jako je třeba ČR se prodej hudebních CD a DVD stal pro naprostou většinu interpretů opravdu už jen kuriozitou pro zpestření, o zisku či o dobrém obchodu to už dávno není a to ani u těch interpretů a skupin, které jsou na vrcholu žebříčků prodejnosti. I když už se podaří prodat několik desítek tisíc kusů (což se podaří  už málokomu u nás), mnoho také nevyděláte – vynásobte si to těma třema stovkama, zapřemýšlejte nad daněmi, podílem pro obchodníka, nakladatelství, výrobní náklady atd. A nula od nuly pojde.

Docela mě udivuje, že se těch CD a DVD s českou hudbou vydává ještě tolik. Asi je to potěšující zpráva o tom, že v naší zemi je opravdu hodně hudebních nadšenců. Nelze než souhlasit právě s Vilémem Čokem, že to CD je povětšinou už jen takový PR materiál či vizitka daného interpreta. Ve větších zemích s větším trhem to až taková tragédie není, protože je víc příležitostí koncertovat, víc příležitostí v TV atd. U nás je to bídnější. Větší kapela odehraje 10 – 15 větších koncertů a pak má na čas utrum. O tom, že by to vše alespoň trochu výrazně dorovnával digitální online prodej, o tom lze snít v USA nebo někde v západní Evropě, u nás rozhodně ne. Čok asi nastínil budoucnost mnoha dalším interpretům a skupinám u nás.

Rád si přečtu vaše názory v diskuzi. Napiště třeba, kolik originálních českých hudebních DVD a CD jste si koupili za poslední rok, jestli jste si něco také legálně stáhli – pokud ano, kolik písní či alb atd.

Čokův web je se vším, o čem jsem zmínil ZDE.

 

Poslední videa - Vilém Čok, Je to zlý:

 

Dej nohám tempo:

 

Gigolo:

Autor: David Prokop | pondělí 3.11.2008 13:45 | karma článku: 13,26 | přečteno: 3085x
  • Další články autora