Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Referendový mor – příklad Maďarsko

Předminulou neděli maďarští voliči velice těsným způsobem zrušili poplatky ve zdravotnictví, které již přes rok dobře fungovaly a také školné na vysokých školách, které mělo být zavedeno až od podzimu. Pro zrušení poplatků v případě všech třech otázek hlasovalo přes 80% lidí, ale jen desetiny procenta ve voličské účasti mohly znamenat, že referendum by bylo neplatné. Maďarský zákon pro platnost referenda totiž požaduje účast nejméně 50% oprávněných voličů. Stačilo málo a mohl se radovat socialistický premiér Gyurcsány a jeho koaliční liberální partner místo vůdce údajně pravicového Fideszu Viktora Orbána. V maďarské politice je ale všechno tak trochu naopak, resp. v ní chybí autentická pravice.

Již v jednom z mých předchozích blogů jsem se snažil upozornit na to, že Fidesz veterána maďarské politiky Viktora Orbána lze označit za pravicový tak leda z hlediska nezdravě nacionalisticky zaměřené linie strany, ale ani náhodou z pohledu ekonomických názorů. Fidesz je totiž v oblasti ekonomické politiky zcela levicová strana – a to, kdo co prosazoval v posledním referendu, je jen potvrzením tohoto faktu a dlouhodobého trendu. Fidesz jede jednoznačně na vlně levicového populizmu. Samozřejmě ani socialisté nejsou žádní svatoušci a mají leccos na svědomí (píši jako klasický volič ODS). Rozhodně ale ne tolik, kolik jim přisuzuje jednoznačně pro-Fideszovská Hír TV (soukromá obdoba naší ČT24, doporučuji ji specialistům zaměřeným na média jako příklad zcela neobjektivního média – opravdu je to případ sám pro sebe!).

Vedle Orbánova Fideszu, vládních socialistů vedených premiérem Gyurcsányem a liberálů pod vedením bývalého ministra hospodářství Koky je sice v parlamentu ještě konzervativní MDF pod vedením Ibolyi Dávidové, ale tato strana prakticky nehraje roli. Ač je stranou parlamentní, prakticky ji v celostátních médiích nezaznamenáte, z pohledu běžného voliče je tato strana neviditelná, prostě neumí nastolovat témata. Možná je to hlavně tím, že se stejně jako vládní liberálové dostali jen tak tak nad pětiprocentní hranici, která v Maďarsku stejně jako u nás umožnuje vstup do parlamentu.

Bohužel – podtrženo sečteno, autentická pravicová politika v Maďarsku de facto neexistuje, pokud tedy za ni nezaměňujeme šovinizmus Fideszu či křesťansky zaměřený fanatizmus KDNP, kdysi v 90.letech mocné strany , dnes jen přívěsku Fideszu (něco obdobného vztahu ODS a KDS před sloučením). Liberální politiku snad pravého středu můžeme sledovat v činech vládní koalice, vše ostatní, co je v maďarské politice na celonárodní úrovni relevantní, je od tohoto vládního směru jednoznačně nalevo. A tak Gyurscány zavedl nyní zrušené poplatky ve zdravotnictví a školství, liberalizoval trh s energiemi, odboural naprosto nesmyslné dotace zavedené kdysi za Kádára, provádí velice úspěšně tvrdou rozpočtovou restrikci za účelem rychlého snížení státního dluhu, atd., atp. Fico to měl na Slovensku podstatně lehčí - prostě jen nesáhl na nic podstatného z toho, co udělaly Dzurindovy vlády a je to. Těžká pohoda.

Fidesz dělá pravý opak a snaží se neustále přenášet politiku z parlamentu na ulici (což už teď vypadá jinak než v roce 2006 - policie je skvěle vybavená, vycvičená a dokonce se chová ke spořádaným občanům i pod tlakem pouličních bitek pořádaných ke každému státnímu svátku velice slušně). Poslední referendum, které vyvolal, je jen dalším pokračováním vývoje započatého parlamentními volbami v roce 2006, který přinesl jako vedlejší efekt i výrazné znovuoživení maďarského fašizmu . Je ovšem také s podivem, že maďarský Ústavní soud (resp. Volební soud) vůbec dovolil hlasovat o takové otázce jako je v tomto případě de facto daňová politika legitimně zvolené vlády s naprosto legitimním mandátem. To je přímo ideálně typicky otázka, které by se referendum nikdy nemělo týkat. Referendum by mělo být používáno jako instrument jen zcela výjimečně a jen v naprosto zásadních otázkách jako je přijetí jiné měny, vstup do EU atp.

Dle mého názoru by měl politické systém každé země obsahovat překážky tomu, aby byly instituty přímé demokracie zneužívány pro nelegitimní boj opozice proti vládě s legitimním mandátem. Ony se v tomto kontextu často vedou chytré řeči o tom, že lidé s názorem jako já jsou elitáři, kteří mají za to, že lidé mají přijít jednou za 4 roky volit a pak držet ústa. Když pominu to, že voličská účast parlamentními volbami začínaje přes senátní volby a konče evropskými volbami mnoho nenapovídá o tom, že by se většina voličů mohla strhat snahou projevit vlastní názor, myslím si i nadále, že instrumenty přímé demokracie vedou jen k převaze pouličního populizmu, narušování správného chodu demokracií a obecně k nežádoucí destabilizaci celého politického systému. Referendy by se mělo velmi šetřit, mělo by se s nimi zacházet opatrně! Ne každá země má totiž tak dobře vyvinutou a dobře fungující TRADICI v používání přímé demokracie jako je Švýcarsko. K politickému systému nelze přismrkat kdeco. Ne všude všechno funguje.

Na maďarské reformy dnes již z retro pohledu se se mnou můžete podívat v blogu nazvaném Maďarská lekce z krizového vývoje . Maďarskou a českou politiku jsem se snažil porovnat i v blogu Maďarské provokace, hlasování nohama a česká státnost.

 

Autor: David Prokop | úterý 18.3.2008 15:51 | karma článku: 20,19 | přečteno: 2334x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  13:49

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Ročník 1978.

Oblíbení blogeři: pánové R. J. Hřebíček, Binko a Kremlík.

Právě čtu István Bibó, Breviárium.