Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když antisemita zjistí, že je po babičce ortodoxní Žid

I česká média zaznamenala v počtu celkem hojném jednu velezajímavou situaci, která se přihodila maďarské neonacistické straně Jobbik. Totiž jeden její zasloužilý člen, antisemita jak vyšitý, zjistil, že mezi jeho předky je celá řada ortodoxních Židů. Dotyčný o tom nevěděl z poměrně klasických důvodů – velká část rodiny z babiččiny strany zemřela v koncentračních táborech a bylo to takové trauma, že se o tom prostě v rodině ani neceklo. A abychom si nenalhávali do kapsy – hlásit se k židovství nebylo žádné plus ani po holokaustu, antisemitizmus je v Maďarsku zažraný do mozků lidí obdobně jako v Polsku (viz řada mých předchozích blogů).

Onen nešťastník... modelový případ.google

Příběh by mohl mít ještě docela pěkný konec – dotyčný se totiž takříkající chytil za nos, složil všechny funkce v Jobbiku, vydal se na řekněme existenciální pohovor k rabínovi a rozhodl se hledat poučení mimo jiné třeba tak, že se podívá do Osvětimi, kde řada jeho příbuzných zahynula. Takový happ-end ovšem nenastal, protože jeho “rodný” Jobbik se do něj jako do zrádce pustil a na základě “špatné” rasy po něm chce, aby se vzdal nejen stranických funkcí, ale také mandátu poslance Evropského parlamentu.

Jobbik se prostě neštítí zcela otevřeně na někoho útočit jen proto, že je židovského původu a na maďarské politické scéně jakoby tuto zvrácenou drzost skoro nikdo neviděl. Jobbik to obden vykřikuje a žádné velké reakce politického establishmentu se nedočkáte. Žádné masové odsouzení, jen jednotlivé reakce nepřiliš významných jednotlivců. Ano, vysocí maďarští političtí představitelé čas od času reagují na některé rasistické útoky a někdy rozhodně a bez vyčkávání. Ovšem neuvěřitelně sprosté, zcela anticivilizační útoky, při kterých takříkajíc (já bych řekl: ještě ne) nejde o zdraví či život, žádnou zaslouženě prudkou reakci nevyvolávají.

Na jedné straně je v tomto smyslu velice pozitivně jednající prezident János Áder, na druhé straně předseda parlamentu László Kövér (oba Fidesz), který se otevřeně staví na stranu rehabilitace horthyovské éry a má spoustu starých fašistů v oblibě (to by vydalo na další dlouhý blog). Takže je tu zároveň čehí i hot, vládní komunikace je velice nejednoznačná, abych tak eufemisticky řekl. Odráží to sílu antisemitizmu a fašizmu ve vládním Fidesz-KDNP.

Maďarský politický diskurz je už tak zvrácený, že takové věci prostě už nevyvolají zvláštní pozdvižení. Maďarské gardy (dávno soudem zakázané) se čas od času stále drze producírují tu v Budapešti, tu jinde na venkově a policie si nějak neví rady. Na fotbalových utkáních se běžně řve Aušvitz, na zasahující policisty jako na špinavé židy atp. Zajímavé, že policie si nevěděla rady ani třeba ve zcela nedávném případě nacistického zločince Csatáryho, který x let žil v klidu v Budapešti, policie ho nebyla schopná najít a když se do Pešti vydali novináři anglického bulváru Sun, našli jej prakticky obratem. Náhodička, že? Občas nějaký šmudla dostane po papuli, ale větší ryby to tak nějak uhrají do outu.

Jobbik je naprosto protiústavní uskupení, mělo by být okamžitě rozpuštěno, jeho poslanci bez ohledu na jakoukoli demokratickou legitimitu vyhozeni z parlamentu a jakýchkoli dalších politických útvarů. Jakékoli shormáždění této strany a různých sdružení s ním přímo spojených by mělo být vždy okamžitě silou rozehnáno. Demokracie se nemůže mazlit s uskupeními, která jdou proti nejzákladnějším hodnotám naší civilizace. To si musí Maďarsko uvědomit – možná, že zvrat se k tomu chystá. Nedávno utvořená antiteroristická jednotka (TEK) přímo pod velením premiéra Orbána se ústy svého velitele vyjádřila o Jobbiku jako o nebezpečí pro zemi. Tak uvidíme, jsem optimistou. Možná chorobným.

 

Technická poznámka: zde na blogu diskuze nevedu (nechci si extra kvůli tomu zřizovat emailovou schránku), prosím neurážejte se tedy, pokud na nic zde nereaguji. Slušné a konstruktivní kritiky mě pochopitelně zajímají a snad se občas i poučím ;) Kdo se nenamáhá číst vše či má obecně problém s pochopením textu, ať se raději zdrží :) Děkuji.

Autor: David Prokop | středa 29.8.2012 16:39 | karma článku: 15,09 | přečteno: 1597x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Ročník 1978.

Oblíbení blogeři: pánové R. J. Hřebíček, Binko a Kremlík.

Právě čtu István Bibó, Breviárium.