Zatípli konečně v Maďarsku tipec uniformovaným kriminálníkům?

Maďarský parlament před pár dny v reakci na celé týdny trvající pochůzky a provokace fašistů (různě bizarně pojmenovaných a přejmenovaných) v několika obcích severovýchodního Maďarska přijal zákon, který až třemi lety vězení trestá ty, kdo se chtějí prohánět po ulici v uniformách a ohrožují monopol státu na užívání násilí.

Vůdce Jobbiku Gábor Vonagoogle

Podle nejen mého názoru takovým věcem šlo zabránit klidně bez tohoto zákona aplikací stávajících zákonů, ale pokud má Orbánova vláda pocit, že k tomu bylo třeba zvláštního zákona, budiž. Konečně ale zmizel ten pocit, že se ty výtržnosti fašistických bojůvek Orbánově vládě tak nějak líbily.

Důležitý je také kontext – momentálně zde probíhá velký proces s rasistickými vrahy, kteří zabili několik Romů před několika lety také v prostoru severovýchodního Maďarska. Využívali přitom vojenského výcviku, byli skvěle vyzbrojeni, útočili z připravených a pečlivě prozkoumaných pozic, organizovaně a ze zálohy. Zřejmě nejbrutálnějším případem byl ten, kdy vhodili do jednoho domu zápalnou láhev a když z něho vyběhl otec v náručí s malým synkem, tak je brutálně oba popravili brokovnicemi. A jak už to tak bývá, takové sviňárny odnesou nejčastěji právě ti poctiví, co žijí spořádané rodinné životy a živí se normální prací – a tak to bylo také v tomto případě.

Opakují se také jevy známe z minulosti - v Maďarsku stejně jako jinde v tomto geografickém prostoru byl fašizmus takzvaně zelený. Ne že by byl ekologický :)), měl ovšem v těchto ne právě hodně industrializovaných zemích především agrární formu, vycházel především z venkova a byl proto jiný, než fašizmus kupř. italský nebo český. Zde na videu kupř. ukázka tzv. betyársereg, čili něco jako zbojnické armády. Tradice zeleného fašizmu jsou stále aktuální a živé:

Nikdo pochopitelně nepopírá závažnou skutečnost rómské či cikánské kriminality, která skutečně v některých částech Maďarska přivádí místní obyvatelstvo k zouflaství. Ovšem ani v této situaci nemůže docházet k tomu, aby samozvaní uniformovaní jedinci, často v čele s osobami s bohatou kriminální minulostí, chodili po ulici a lustrovali obyvatelstvo na etnickém základě. Naskýtá se v této souvislosti také otázka, jakým společenským životem žijí tito samozvaní uniformovaní jedinci, kteří mohou celé týdny chodit po ulicích – že by nepracovali a žili z dávek? Nebo je financuje někdo jiný?

Termín uniformovaný kriminálník pro zmiňované osoby v současném maďarském politickém diskurzu používají všichni kromě Jobbiku a jim podobných extrémistů, není to tedy můj vynález... a to je dobré znamení.

Každopádně toto byla typická ukázka naprostého selhání státu. A to se před rokem po vyhraných volbách Orbán holedbal, že otázku bezpečnosti vyřeší do dvou týdnů. Nemluvě o tom, že si současně maďarské předsednictví EU stanovilo řešení rómské otázky jako jednu ze svých priorit!!

 

Maďarským fašizmem jsem se zde opakovaně zaobíral v minulosti:

Fašistická vestička...

Maďarský fašizmus má i teroristické složky

Fašizmus je stabilní...

Technický dodatek: toto je můj další příspěvek do podrubriky mého blogu Maďarsko - stručně. Sem budu dávat spíše jen malé glosy s informacemi, které by bylo škoda zanedbat, i když jsou to třeba jen zajímavosti a drobnosti. Rozsáhlejší texty a analýzy, které mají logicky menší frekvenci, si nechám do rubriky Maďarsko - rozvláčně ;)

Druhý dodatek pro osvětlení některým blekotům z diskuzí: v Maďarsku žiji a pracuji od roku 2003 a maďarsky mluvím, tak mě tady nepoučujte o detailech maďarské politiky a netrumfujte mě názory vašich vzdálených příbuzných co tady údajně žijí a vše se jim líbí :))

 

Autor: David Prokop | sobota 7.5.2011 14:23 | karma článku: 25,60 | přečteno: 6763x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Ročník 1978.

Oblíbení blogeři: pánové R. J. Hřebíček, Binko a Kremlík.

Právě čtu István Bibó, Breviárium.