Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
XX

Tajné

18. 11. 2010 13:36
to spíš svědčí

To spíš svědčí o tom, že změny mají v maďarské veřejnosti obecnou podporu, ne o totalitě.

0 0
možnosti

pletiplot

18. 11. 2010 14:09
Re: to spíš svědčí

Změny v roce 1948 také měly širokou podporu veřejnosti a vedly k totalitě.

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

2. 11. 2010 14:55
Vždyť je to

fuk, na kolik let je ten který orgán ustanoven, když volby jsou za 4 roky. Pokud dostatečně vyhraje opozice, zákon změní a dosadí tam svoje lidi.

0 0
možnosti

pletiplot

18. 11. 2010 14:12
Re: Vždyť je to

Jsi moc mladý na to, aby sis dovedl představit, že volby za 4 roky být nemusí, nebo mohou být ovlivněny tak, že se opoziční strany nebudou moci zúčastnit. Zeptej se rodičů, jak vypadaly volby za totáče.

0 0
možnosti
CM

Chico Mendes

1. 11. 2010 9:47
Mimo téma

Autore, zajímáte se také o maďarskou kulturu? Doporučil bych vám filmy Hukkle a především megahit maďarské kinematografie Taxidermia, tedy, pokud jste je už neviděl. Na YouTube je legendární scénka s masturbujícím pucflekem a zvědavým kohoutem, ale link je vyloučen, to by citlivá muslimská duše místního cenzora nesnesla. :-)

0 0
možnosti
VK

eso-v-rukavu-rymr

1. 11. 2010 12:52
Re: Mimo téma

Ehm, Taxidermii jsem videl a krome toho, ze ten film je OPRAVDU divnej, tak na nem nic doporucenihodneho neni.

0 0
možnosti
JN

Já, Claudius

1. 11. 2010 7:56
Jste si jist

že píšete o Maďarsku? Mám pocit, že se jedná o českou realitu.

0 0
možnosti
B

berber111

1. 11. 2010 5:42
Z toho maďarského mraku pršať nebude.

Nepoznám nikoho kto by chcel isť do horšieho . A len preto aby mohol mávať zelenobieločervenou zástavou. Sú dediny kde majú postavených svojich vtákov Turulov, svätých Štefanov , pomníky svojim hrdinom z roku 1848. Problém začal ,keď sa časť obyvateľov /maďarov/ pridala ku kurucom - uhorským povstalom a časť /slovákov/ sa pridala k labancom - cisárskym. Slováci boli v skutočnosti na poli porazených, lebo maďari si vydobili Rakúsko - uhorské vyrovnanie a hlavne veľa práv pre seba ani pre iných- napr. Slovákov.  A cisár na "verných " slovákov zabudol.....

0 0
možnosti
V

volycodss

31. 10. 2010 23:24
proto je vyborne, ze u nas pravice

projela volby do senatu, jinak by nas toto autoritativni rizeni statu cekalo taky

0 0
možnosti
GG

gogol_jl

31. 10. 2010 23:19
S vs Z

Prave ode mne odjela navsteva z Pesti.///////

0 0
možnosti
GG

gogol_jl

31. 10. 2010 23:18
Prave ode mne odjela navzteva z Pesti. Jejich pohled byl

hodne podobnych. Nektere veci sami zminili ( 9 let pro TV radu, Presidenta, ostrakizaci opozice). Takze - pozor na frustrovaneho madara Trianonskou smlouvou ...

0 0
možnosti
LK

Sršeň

31. 10. 2010 20:44
Diktatura v Maďarsku? Nacionalismus!

Po nedávné návštěvě Maďarska nevím jestli jsem pozoroval nástup diktatury, ale nástup silného maďarského nacionalismu je tam cítit na každém kroku. Ani se nedivím Slovákům, že křičí jak zběsilí při sebemenším náznaku rozrůstání tohoto jevu byť jen jeden metr za Dunaj, poznáte to třeba tak, když jaksi nemůžete z Budapešti vyjet na Bratislavu, ale jen na jakési "Pozsony", tohle se v Evropě jen tak nevidí. Ale shlédnout taxi firmy "Jobbik taxi" ve znaku na mapě "Uherska" je taky zajímavé, potkat Maďary v tričku Jobbik, není taky ničím výjimečným. Perlička taky je nasednout do turistického autobusu, dát si sluchátka a poslouchat, rázem je z Vás Maďar jak poleno. Až si říkám, že by nám mohli taky trochu toho nacionalismu půjčit.

Dalším překvapením pro mne byl stav jejich hospodářství, silnic, dopravních prostředků, bytů, či veřejné sféry vůbec, jestli oni jsou na mizině, připadlo mi to jako by socialismus skončil před 5ti lety, nevím, kde jsme my vzali tolik peněz a pořád je u nás kde brát.

0 0
možnosti
T

tuba

1. 11. 2010 1:54
Re: Diktatura v Maďarsku? Nacionalismus!

ten ich nacionalizmus mi pripomina mexiko alebo turecko. Kazdy vacsi kopec a na nom velka zastava. V pesti vlaje zastava na kazdom druhom dome.

Madari su hlavne vo vztahu k inym narodom vypocitavi a nikam sa neponahlaju. Maju viziu ako nieco spravit a po malych krocikoch to robia. Podporuju v zahranici strany, ktore po pripadnom vstupe do vlady tlacia na prijimanie zakonov v prospech madarska. Ale nikdy nic velke a naraz - tu zakonom posunu nejaku hranicu od kolko % musi samosprava komunikovat v jazyku mensiny, tam zas pretlacia vysoku  skolu s v.j. madarskym do systemu, alebo zablokuju nejaky zakon ktory nie je v zaujme madarska.

0 0
možnosti
AP

radio_svobodna_evropa

31. 10. 2010 18:57
vy jste pane autor zrejme

vy jste pane autor zrejme zrejme osoba seznamena, aby popisovala podobne jevy v madarsku, stejne tak vam verim, ze ty skutecnosti o vymene korytek a dosazovani vlastnich vernych se deji, uz vam ale neverim, ze by tyto vymeny resp. vase zdani o chovani meli mit dusledek ktery popisujete, tedy cestu madarska k diktature. madarsko je soucasti evropy ktera mu neumozni pouzit diktatorske metody proti obcanum zvenci i zevnitr a madarsko nema nic, cim by tlacilo na evropu, aby neco nadstndardniho ziskalo. jedine co me napada je , ze pan orban centralizuje moc proto, aby se vyporadal s ekonomikou a zavedl poradek. pokud ano, v tom bych mu naopak fandil, protoze i u nas by trocha toho dikatorstvi nezaskodila. hodne lidi se totiz naucilo plest si demokracii z delanim si co chci a s principy demokracie je zachazeno nespravne. na zaver bych si dovolil pouzit slova jednoho diskutujicho zde, ze vas clanek zavani sirenim poplasne zpravy ...

0 0
možnosti
N

nesher

31. 10. 2010 19:03
Re: vy jste pane autor zrejme

Také si myslím, že je to trochu přitažené za vlasy, nicméně Váš názor stejně tak. Jak konkrétně by tomu Evropa zabránila? Vpádem Bundeshwehru? Rezolucí evropského parlamentu? Zastavením dotací? Evropa nikomu v ničem zabránit nemůže, neb něco jako společná evropská politika neexistuje. A jak by také mohla? Dokud neexistuje evropský politický národ, neexistuje specifický evropský společný zájem. A politický národ se nařízením EK založit nedá.;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Ročník 1978.

Oblíbení blogeři: pánové R. J. Hřebíček, Binko a Kremlík.

Právě čtu István Bibó, Breviárium.