Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nebývalá maďarská nejistota – kradl Losna, krade Mažňák

Maďarsko právě prožívá období, které nelze nazvat příhodněji než jako NEJISTOTA, případně nerozhodnost, váhavost. A to v míře, která zřejmě od roku 1989 v této zemi nemá obdoby. Rok po parlamentních volbách prudce spadla popularita vládnoucího Fideszu-KDNP Viktora Orbána, ale neprojevuje se to mnoho na preferencích opozičních socialistů pod vedením Mesterházyho.

Výzkum Ipsosnol.hu

Podívejme se na následující graf – celých 53 procent respondentů nedávného výzkumu agentury Ipsos, což odpovídá zhruba 4 milionům obyvatel desetimilionové země, by nyní nevědělo, kterou stranu zvolit. To je číslo vskutku nebývalé. Nadšení z Maďarů po roce od obrovského vítězství Fideszu rychle vyprchalo, od přelomu roku je to již velice markatní.

Zároveň však důvěra v socialisty roste jen velice pomalu - to může být jednak vzpomínkami na osm let dlouhou vládu socialistů, jednak ne úplně jednotnou politikou socialistů. Bývalý premiér Gyurcsány totiž stále ještě úplně neopustil nápad založit vlastní stranu (zatím funguje jen jako jeho jakýsi větší fanklub -  Demokratické fórum) a jde dost často vlastní cestou v rozporu s vedením socialistů.

U vládní strany Fidesz (oranžová) vidíme za rok vlády u rozhodnutých voličů markantní pokles z více než 40% procent na zhruba 25%. U socialistů – MSZP (červená), Jobbiku (fašisté, růžová) a LMP (zelení, zelená), vidíme během roku jen malé výkyvy, rozhodně nic tak markatního jako je to vidět u Fideszu. Připomínám, že jde o čísla, která jsou o těch lidech, kteří jsou v daném momentu rozhodni jít k volbám, tj. samozřejmě volební výsledky by byly jiné – při standardní volební účasti a při nezměněném volebním systému by Fidesz i dnes měl přes 40% mandátů a socialisté zhruba 25%.

To je ovšem dnes - pokud bude v následujícím půlroce trend pokračovat tak, jak byl v půlroce předcházejícím, bude Fidesz zhruba stejná síla jako strana socialistická. Je to velice pravděpodobné.

Nejnovější aktivity Fideszu po zavedení nové ústavy (viz moje rozsáhlejší texty o Maďarsku ZDE) se nyní soustřeďují na reformu volebního systému, která nepochybně zahrne i etnické Maďary žijící v okolních zemích. Bude zajímavé sledovat, jak bude Orbánova vláda odolávat pokušení uzpůsobit si volební systém tak, aby pokud možno zůstala u moci.

 

Možná ale Maďarskem momentálně hýbe víc tento lehký song s názvem Mizu od Fluora... více než 6 milionů přehrání na youtube hovoří za mnohé. Znají to tady děti na základce i důchodci, takže možná i tohle je takové malé svědectví doby :)) Co to muselo dát práce a přitom taková blbost, že jo :))

Autor: David Prokop | sobota 14.5.2011 14:33 | karma článku: 10,95 | přečteno: 1864x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Ročník 1978.

Oblíbení blogeři: pánové R. J. Hřebíček, Binko a Kremlík.

Právě čtu István Bibó, Breviárium.