Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maďarská vláda: za dva měsíce 80% celoročního rozpočtového schodku

Orbánova vláda, ačkoli je ve své zemi s dvoutřetinovou ústavní většinou v parlamentu de facto samovládcem ovládající snad s výjimkou postu předsedy centrální banky všechny podstatné státní instituce, produkuje čím dál tragičtější výsledky. Naděje z jara minulého roku jsou ty tam. Zbyl jen prázdný politický marketing.

Dalekosáhlé plány bez obsahu - nově ve formě plánu Kálmána Szélleho.kormany.hu

Po parlamentních volbách na jaře 2010 se čekalo na to, s čím Orbánova vláda přijde. Nejdříve se doufalo, že tolik potřebnými dalekosáhlými strukturálními reformami přijde po komunálních volbách v říjnu. To by mělo logiku – počkat s ohlášením bolestných opatření na dobu po těchto volbách. Nestalo se NIC. Poté vláda ohlásila velké strukturální reformy na únor tohoto roku, nakonec z toho byl březen – ale opět z toho zbylo praktické NIC, protože tzv. Plán Kálmána Szélleho obsahuje jen velice obecné fráze a jen minimum KONKRÉTNÍCH postupů, jak vytyčených makroekonomických cílů dosáhnout.

Mít během několika let státní dluh ze současných 80% HDP na zhruba 50% je sice hezký a velice potřebný cíl, ale pro důvěru trhů je velice užitečné říci JAK, jakými nástroji toho bude dosaženo. Důvěru asi mnoho nebudí vývoj rozpočtu tento rok, kdy za pouhé první dva měsíce vláda vyprodukovala více než 80% plánovaného schodku na celý rok. Čili jsou tady jasná data o tom, že maďarská vláda nemá věci pevně v rukách.

Jemné reformy daňové soustavy s platností od začátku tohoto roku (rovná daň), které dle vládní propagandy měly být pro všechny výhodné, podle střízlivých odhadů znamenají pro už tak dosti hospodářsky slabé Maďary, nižší částku na výplatních pásce. Odhadem to zasáhlo 1 až 1,5 milionu lidí. Vláda ale nadále blábolí o tom, že nejde o rozpočtovou restrikci, ale o pouhé přeskupení příjmů. Orbánova vláda lhala ráno, v poledne i večer o tom, že strukturální reformy lze v této zemi provést bez výrazné rozpočtové restrikce a za současného snížení daní. Nyní je obětí vlastních lží, kterými se od socialistů neliší ani o milimetr. Na zadlužení země má pravice stejnou “zásluhu” jako levice. První Orbánova vláda rozhazovala neuvěřitelným způsobem a vliv jí přijatých opatření sahá daleko za rok 2002, kdy skončila. Pochopitelně vláda ještě ani nehlesla o snížení DPH, která je zde obrovitých 25% (!!) - ale nebojme se, ani v ČR se DPH nezastaví na 19 nebo 20%... již brzo, brzičko!

Více analýz maďarské politiky ZDE.

Ke všem těmto neveselým hospodářským výhledům včera EU komisařka Kroes oznámila Maďarsku jako předsedající zemi EU, že i když Orbánova vláda opravila neblaze proslulý mediální zákon, tak že přesto bude EU jeho uplatňování v praxi neustále bedlivě sledovat. To byl velký diplomatický políček maďarskému předsednictví, které je i tak naprosto bez výsledků, neduživé a nevýrazné.

Vůbec maďarské předsednictví EU je pro mě velkým překvapením – konkrétně hlavně to, jak si ho Orbán nechal vzít. Upřímně řečeno čekal jsem, že ho Orbán použije k budování svého image jako velkého evropského politika. Místo toho ho nechal zazdít aférou s mediálním zákonem, která doznívá po třech měsících pomalu teprve teď. Diplomaticky Maďarsko selhalo na celé čáře. Za celých 6 měsíců se zde nestane nic, co by stálo za zmínku. Srovnej české předsednictví v roce 2009 – i když naprosto šíleně díky pomatenému Paroubkovi padla vláda, vše šlo jako po másle a velkých diplomatických událostí tu byla celá řada, včetně návštěvy prezidenta Obamy. Topolánek samostatně řešil energetickou krizi s Ruskem a Ukrajinou, Orbán nedělá nic – předsednictví nevyprodukovala ani nějaké zásadnější prohlášení či diplomatickou aktivitu k momentální maghrebsko-blízkovýchodní krizi.

No a aby toho nebylo málo, provádí se zde krycí manévry s novou ústavou, jejíž sestavování oficiálně začalo v těchto dnech a skončí už asi za měsíc. Ovšem bez účasti všech ostatních stran. Krytí odmítají vládě Fideszu a KDNP poskytnout jako socialisté, tak zelení LMP, stejně jako fašistický Jobbik. Vláda sice obyvatelstvu rozeslala k ústavě dotazník s jedenácti otázkami co by jako v ní mělo být, nicméně je jasné, že se bude jednat o STRANICKOU ústavu.

Bude to dokument, který nic v reálném těžkém životě průměrného Maďara nezmění vůbec nic. Bláboly o náboženství, svaté koruně atd. jsou jen absolutním politickým marketingem, kterým se Orbán snaží už jen chabě zakrýt tvrdá úsporná opatřební na všech frontách O takových hloupostech, jako byl v této souvislosti nápad některých fanatiků zavést plurální volební právo pro rodiče dětí, by se dal napsat celý blog. Ale o tom zase někdy příště ;)

 

Mimochodem - nedávno se vůdce fašistického Jobbiku Gábor Vona objevil v parlamentu opět v uniformě soudem zakázaných Maďarských a gard a nic se mu nestalo:

Autor: David Prokop | úterý 8.3.2011 12:11 | karma článku: 20,38 | přečteno: 2348x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Ročník 1978.

Oblíbení blogeři: pánové R. J. Hřebíček, Binko a Kremlík.

Právě čtu István Bibó, Breviárium.