Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mangalica a Biszku – příběh dvou maďarských sviní

Dnes bych se s vámi chtěl podělit o dvě maďarské svině. Jedna svině je vyloženě pozitivní a moc dobře chutná a ta druhá svině je vyloženě negativní a kdybyste si ji dali k večeři, tak vám z ní určitě bude Šloufl. Schválně jestli poznáte na fotkách která je která.

první sviněwikipedia.hu

Tak tedy první svině – jmenuje se mangalica a seznámil jsem se s ní tento víkend v Budapešti, kde měla svůj vlastní festival (teda popravdě zpětně si ji vybavuji ještě ze skanzenu v Szentendre – ten mimochodem velice doporučuji, ale podle jména ji znám opravdu až teď). Je to takové menší a chlupaté maďarské prase, roste také pomaleji než to u jiných prasat bývá, je tedy i dražší, ale zároveň o moc chutnější než regulérní svině. Mám ji ještě plnou ledničku, protože tak skvělý materiál přímo od výrobců se hned tak v Pešti zas neobjeví, zas až za rok. I když pěstování tohoto prasete zažívá díky mimořádné kvalitě jeho masíčka renezanci a začíná o něj být význačný zájem na vybíravých zahraničních trzích, je pořád ještě vzácností.

Druhá svině se po krvavě potlačeném protisovětském povstání v roce 1956 stala ministrem vnitra a dodnes je tak nekonečně drzá, že se veřejně otírá o tento heroický maďarský výkon a znevažuje oběti této revoluce. Hotovej maďarskej Grebeníček. Jak už to tak bývá, ty hodně velké svině mají tuhý kořínek, a tak je tu dodnes. Dokonce o ní běží v maďarské veřejnoprávní televizi cyklus historických dokumentů Bizsku a ti druzí – ne že by ji tam glorifikovali, to právě naopak, ale tak nějak to člověku připomíná, jak si ty svině dost dobře žijou ještě dnes. Někdy dokonce tancujou s opicema a táhnou je okšírkovaný pudlové na pozlaceným vozejčku...

 

Béla Bizsku v našich dnech (omlouvám se za logo kuruc - opravdu nepodporuji zdější ultrapravici ;) ):

 

Technický dodatek: toto je můj první příspěvek do podrubriky mého blogu Maďarsko - stručně. Sem budu dávat jen malé glosy s informacemi, které by bylo škoda zanedbat, i když jsou to třeba jen zajímavosti a drobnosti. Rozsáhlejší texty a analýzy, které mají logicky menší frekvenci, si nechám do rubriky Maďarsko - rozvláčně ;)

Autor: David Prokop | úterý 8.2.2011 18:29 | karma článku: 13,00 | přečteno: 4418x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Ročník 1978.

Oblíbení blogeři: pánové R. J. Hřebíček, Binko a Kremlík.

Právě čtu István Bibó, Breviárium.