Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maďarsko je pouhý vzpupný mezinárodní protektorát

Delegace MMF a EU předčasně opustily Budapešť poté, co se nedohodly s maďarským protějškem o tom, jaká má být hospodářská politika země, aby na jejím základě mohla v případě potřeby čerpat zbytek z miliard eur, které si vyjednala na podzim 2008, kdy v Maďarsku naplno vypukla ekonomická krize. Orbánova vláda dostala pořádnou lekci o tom, že ta nejdůležitější rozhodnutí o Maďarsku se již delší čas v Maďarsku nedělají a ještě dosti dlouho také dělat určitě nebudou. V případě Maďarska je to vyloženě dobře. Zdejší politika totiž vyloženě vykazuje zřetelné náběhy k řízené či chcete-li poloautoritativní demokracii.

Premiér fotbalistareuters

Pokud se někdo domníval, že premiér Orbán využije nevídanou dvoutřetinovou ústavní většinu k rázným ekonomickým rozhodnutím, zřejmě si momentálně připadá jako kdyby spadnul z višně. Vláda Fideszu-KDNP je bohužel dosti neproduktivní a zaměřuje se již nyní, na začátku svého čtyřletého vládního údobí na to, aby ovládla celou zemi. Člověk opravdu zírá na ta veledůležitá témata, která v posledních týdnech ovládají maďarský veřejný prostor, vyloženě si připadáte, že hospodářství musí fungovat naprosto skvěle. Řeší se, jak se bude všelijakými daňovými úlevami podporovat fotbal (oblíbený to sport premiéra Orbána), kde všude se na státních úřadech má vyvěšovat přiblble patetické vládní prohlášení o tom, jak v posledních parlamentních volbách učinil maďarský národ skvělou revoluci, činovník Fideszu jménem Pokorny zjevuje plány, jak každá maďarská třída pojede aspoň jednou za hranice, kde žijí také Maďaři, atd., atp. Koneckonců podrobné zprávy o této tragikomedii ZDE podávám poměrně často a podrobně.

Samá hrdinná prohlášení v zemi, která prostě musí zobat z ruky mezinárodním institucím, ať si současní maďarští pánové doma vyskakují jak chtějí. Plná ústa nacionalizmu v zemi, která bez jakékoli debaty schválila JEDNOHLASNĚ napříč celým politickým spektrem jako PRVNÍ v celé EU Lisabonskou smlouvu. To sice také připomínám již poněkolikáté, ale protože je to jeden z nejvýznačnějších politických aktů maďarské historie od roku 1989, mám za to, že to vůbec není na škodu připomínat. Právě naopak. Svou výsostnou symbolikou a významem hravě snese srovnání s roky 1867 (rakousko-uherské vyrovnání), 1920 (Trianonská smlouva) či 1956 (protikomunistická revoluce).

Vraťme se ale k rozhodnutí delagací MMF a EU – jim se zdála nedostatečná opatření, která chce použít maďarská vláda, aby udržela deficity veřejných financí na uzdě v tomto roce a v roce následujícím. Orbán se totiž chystal rozvolnit účinná opatření, která úspěšně zavedla předchozí Bajnaiho vláda – chystali se zkrátka znovu více utrácet, znovu zvyšovat deficit. Delegacím se nelíbila ani bankovní daň zamýšlená na tři roky, nelíbily se ani tvrdé útoky na nezávislost centrální banky a další věci. A to se zmíněné delegace zabývaly jen ekonomickou stránkou – jak rychle by asi jednání skončila, kdyby se rozebíralo i to, jak chce nová maďarská vláda ovládnout pomocí zákonů veškerá média (zcela veřejnoprávní, pomocí varianty „náhubkového“ zákona ta ostatní), jak se objevují docela již neslýchané snahy kromě skutečných zlodějů připravit i kriminalizaci bývalého premiéra za socialisty Gyurcsánye a dala by se jmenovat další a další témata (úprava volebního zákona, rozrušování hranice mezi politikou a náboženstvím především).

Maďarsko v současné době díky zmíněné Bajnaiho vládě peníze EU a IMF nepotřebuje, ovšem jasná nedůvěra, kterou o tomto víkendu tyto instituce svým odchodem z jednání Orbánově vládě vyjádřily, nepochybně opět výrazně na nějakou dobu oslabí forint. A to bude mít opět okamžité a velice nepříjemné důsledky pro statisíce maďarských rodin, které mají hypotéky a úvěry navázané na švýcarský frank. Další PR průšvih v nedlouhé kariéře druhé Orbánovy vlády. Jakou další nacionalistickou trapnost vymyslí, aby zakryli svá selhání?

"Narancs. Ez az új magyar narancs. Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk". Tohle je slavná fráze, kterou v jednom maďarském kultovním filmu proslovil před pár dny zesnulý vynikající herec Ferenc Kállai. Česky tato maďarská klasika zní "Pomeranč. Toto je nový maďarský pomeranč. Trochu žlutý, trochu kyselý, ale náš". My máme Cirmana a Maďaři svůj pomeranč... a i když jsem k Maďarům často velmi kritický, pořád jich najdete spoustu, kteří tomu pomeranči rozumí. Prý i Fidesz si v čase svého vzniku právě proto vybral jako svou barvu oranžovou...

 

Autor: David Prokop | neděle 18.7.2010 13:43 | karma článku: 16,72 | přečteno: 2537x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Ročník 1978.

Oblíbení blogeři: pánové R. J. Hřebíček, Binko a Kremlík.

Právě čtu István Bibó, Breviárium.