Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co abych tě tak, čarokrásná, oběsil? Aneb ztraceno v překladu...

Tohle už je trochu starší historka – někdy začátkem listopadu, když jsme se před vchodem do své budapešťské práce potkal se svou slovensko-maďarskou kolegyní, jsem na její otázku “Ahoj Davide, jak se máš?”, odvětil “Co abych tě tak, čarokrásná, oběsil?”. Chtěl jsem tím jaksi obrazně vyjádřit svou ranní náladu v šedě uplakaném podzimním dni. Měl jsem za to, že takovýdle frky ze Spalovače mrtvol musí znát každý, kdo mluví československy. Chyba lávky!!

Rodinkaseznam.cz

I když jest má kolegyně poměrně dosti vzdělanou, koukala na mě chvíli jako zmrazená a já musel rychle osvětlit, o co se jedná. Později jsem pro jistotu poslal i link na příslušnou ukázku v podobě videa. Něco je prostě typicky české, nepřenositelné třeba ani na Slováky. Pracuji ve velice mezinárodním týmu, ale tyhle věci jako frky ze Spalovače, Kulového blesku, Chalupářů nebo Homolkových, jsem testoval jen na svých slovensko-maďarských / maďarsko-slovenských kolegyních. Samozřejmě můj vzorek není nijak rozsáhlý, ale můžu říct, že nejde o nepochopení nějakých jazykových hříček, ale vůbec poetiky jako takové. Poetiky, která je typicky česká. Typicky česká přes všechny globalizace.
Těžko ruskému kolegovi vysvětlit, že když mám na pozadí v laptopu rodinu pana Kopfrkingla, nejedná se opravdu o nějakou českou verzi rodiny Adamsových. Ne všichni zpočátku chápali, že když při nějakých HR (lidskozdrojových) kravinách řeknu “Když na to přijde, já vyjdu se všema”, zjevuje se mi právě v hlavě Evžen Huml, revizor na odpočinku a že když prohodím “Chodíš tady jak nějaká abatyše”, v duchu vidím laskavý pupík dědy Homolky. Při vánoční besídce ve stylu britského sitcomu The Office (Kancl) se také po konzumaci vánočního pečiva mnoho neujala švejkovská výzva ke klystýru a vypláchnutí žaludku, abysme neřekli, že nás tady nekurýrovali...
Jedno se ale musí EU nechat (byť na ni mám vpravdě klausovský pohled) – stávají se z nás, díky bohu, v tom nejlepším slova smyslu obyvatelé staré Rakousko-uherské monarchie s tím rozdílem ovšem, že jsme již překonali její národní bolesti, které jí díky krizi první světové války rozložily. Malé, byť velmi cenné a hlavně NAŠE, kultury se pomalu sjednocují do větších celků, aniž by něco ztrácely. Spíše získávají, byť se samozřejmě neustále s časem mění. To samé platí o našich ekonomikách, de facto ale i o armádách a prakticky o čemkoli jiném, co symbolizuje národní stát. Navzdory Ficům a Orbánům jsou si Slováci a Maďaři po všech stránkách (kulturně, hospodářsky) neskonale bližší než kdykoli jindy. Ať to někdo tak chce, nebo ne.
Nejsme méně Čechy, než dříve, cítím to právě naopak. Nikdy naše věda nebyla tak propojená se světem, nikdy nevycházelo tolik zajímavých knih, nikdy tolik studentů nestudovalo na vysokých školách v zahraničí, nikdy tolik Čechů nezískalo pracovní zkušenosti v cizině, nikdy tolik českých manažerů nedosáhlo na tak vysoké pozice, nikdy se česká kultura nemohla více prezentovat světu. Přehnaný optimizmus? Nemyslím. Ano, nějaký tichomořský ostrůvek se nám drze vyjadřuje k prunéřovské elektrárně, případně ještě drzejší zelený europoslanec si otevírá svá nevymáchaná ústa na našeho prezidenta republiky – takových věcí jsou stovky. Ale to jsou běžné věci, které tu byly vždycky a vždycky budou. Jsme dostatečně silní a sebevědomí, abychom se s takovými drobnostmi vyrovnali, ba co dím, my je můžeme s naprostým klidem ignorovat.
Lisabonská smlouva je nesmírně negativní věc, ale je to nic v porovnání s RVHP, komunistickou či nacistickou dikaturou, je to nic v provnání s koncertem velmocí v 19.století atd. I v té perspektivě, že nás Paroubek během několika následujícíh let dovede kopií maďarské cesty až na samý pokraj hospodářského zhroucení státu, lze stále tvrdit, že nikdy se nemělo tolik Čechů tak dobře, jako se má dnes. Přes všechny sociální nespravedlnosti, nerovné podmínky, korupci, zelený fašizmus a Lisabonské smlouvy jsou šance nás všech hledat štěstí opravdu neskonalé. Naši předkové nám mají opravdu co závidět, protože my, narozdíl od nich, si povětšinou opravdu můžeme vybírat – co sežereme, co si přečteme, kde budeme studovat či pracovat, ve které zemi podnikat. Pravda, oni si také mohli vybírat – ale spíš ve stylu kolaborovat – nekolaborovat, okrádat rodinu nebo stát atp.
A tak já vám tuhle z Budapešti napíšu: cestička k domovu, / známě se vine / lepší je, krásnější, než všechny jiné. Máme se moc dobře, protože tuhle cestičku můžeme kdykoli dle libosti absolvovat směrem tam i zpátky. Nebo si to myslím špatně? A neztrácíte se jen v překladu? Než začnete kritizovat, dobře se podívejte do očí panu Kopfrkinglovi nebo Bobině Ulrychové!!

A kdyby se vám zdálo, že moc kecám, mrkněte na tohle ;)

 

Autor: David Prokop | sobota 2.1.2010 16:02 | karma článku: 16,34 | přečteno: 6483x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Ročník 1978.

Oblíbení blogeři: pánové R. J. Hřebíček, Binko a Kremlík.

Právě čtu István Bibó, Breviárium.